آشنایی با اصطلاحات فرش
خامه :
در هنر فرشبافی؛ به نخ پشمی مورد استفاده برای پرزهای فرش، که به صورت دو لا تهیه میگردد، خامه گفته میشود.
تار (چله) :
نخهایی هستند نازک، چند لا که معمولاً از جنس پنبه بوده و برای بافت فرش بایستی بر روی دار بطور عمودی نصب گردند.
وظیفهی آن نگهداری گرههای فرش میباشند. جنس چلهها برای فرشهای ریزبافت به منظور برخورداری از استحکام لازم، ابریشمی انتخاب میشوند.
در فرشهای بافت مناطق عشایری و روستایی؛ جنس چلهها را به جهت مقاومت بیشتر در برابر سرما و رطوبت، همچنین ایجاد نرمی و انعطاف لازم در فرش که برای کوچ کردن امری ضروری است، از پشم انتخاب مینمایند.
پود :
معمولاً از جنس پنبه بوده و به صورت افقی در بافت فرش استفاده میشوند.
وظیفهی آن نگهداری چلهها در کنار یکدیگر میباشد، پودها را معمولاً به جهت رویت بهتر و رفع جمعشدگی، رنگ میکنند.
مقاط:
در هر فرش اصطلاحی به نام مقاط وجود دارد که به معنی12000 گره میباشد.
اگر یک فرش دارای 800 رج باشد و در هر رج 600 گره، مقاط آن فرش به این صورت حساب میشود.
800 را در 600 ضرب، و حاصل را بر 12000 تقسیم میکنید. حاصل این تقسیم 40 میشود.
بعبارتی این فرش دارای 40 مقاط است.
رجشمار:
اندازه گره ذرعی به سبک بافت فرش (آذری یا فارسی) بستگی دارد.
تعداد گرههای بافته شده در هر 7 سانتیمتر (یک گره ذرعی) را رجشمار مینامند.
رجشمارهای معمول در بازار ایران 40 ، 46 ، 50 ، 60 ، 70 و80 میباشند. برای مثال فرشی که با رجشمار 46 بافته شده، یعنی در هر 7 سانتیمتر طول و عرض از فرش، 46 گره زده شده است.